Η Άνοιξη έχει φτάσει και ας μην το έχουμε καταλάβει. Αργά ή γρήγορα ο άστατος καιρός θα υποχωρήσει και θα πάρουν την θέση του θερμοκρασίες που θα μας “τραβάνε” μακριά από το σπίτι μας.
Όμως δεν πρέπει να αμελήσουμε το σπιτάκι μας. Ας δούμε λοιπόν μερικές αλλαγές που θα χρειαστούμε την Άνοιξη αλλά και το καλοκαίρι.


1. Ανεμιστήρες οροφής


Ακόμα οι θερμοκρασίες δεν είναι για air condition αλλά και η θέρμανση είναι υπερβολή. Το ξέρατε πως αν συνδέσετε τον ανεμιστήρα οροφής ανάποδα μπορείτε θερμαίνετε το σπίτι σας με πολύ λίγο κόστος; Είναι γνωστό πως ο ζεστός αέρας είναι ελαφρύτερος από τον κρύο και γι’ αυτόν τον λόγο ανεβαίνει ψηλά στην οροφή του σπιτιού μας. Φανταστείτε ότι ανάλογα το ύψος του σπιτιού μπορεί να έχετε ως και τρεις βαθμούς διαφορά σε σχέση με το δάπεδο. Όσοι λοιπόν έχετε ανεμιστήρα οροφής μπορείτε να τον συνδέσετε ανάποδα και ουσιαστικά αντί να φυσάει, θα ρουφάει. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ρουφάει τον κρύο αέρα που κάθεται στο κατώτερο επίπεδο του χώρου και να τον ανακατεύει με τον θερμό αέρα που κάθεται στην οροφή. Μην ξεχάσετε να το αλλάξετε τους καλοκαιρινούς μήνες για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα του δροσισμού. Προσοχή τις αλλαγές αυτές να τις κάνει μόνο έμπειρος ηλεκτρολόγος.

2. Το στρώμα του κρεβατιού μας


Τα περισσότερα νέα στρώματα έχουν πλέον πάνω και κάτω πλευρά. Δεν έχουν περιορισμό όμως, που αφορά το σημείο που είναι για το κεφάλι και τα πόδια. Περιστρέψτε το στρώμα σας ανά διαστήματα μερικών μηνών ώστε να μην φθείρεται περισσότερο το σημείο που κοιμάστε και έτσι θα κρατήσετε το στρώμα σας για περισσότερο καιρό και θα κάνετε καλύτερο ύπνο.


3. Αλλαγή και κλάδεμα στα φυτά του σπιτιού μας


Είναι η εποχή που πρέπει περιποιηθούμε λίγο περισσότερο τα φυτά μας. Κλαδέψτε τα νεκρά κίτρινα φύλλα και αλλάξτε κάποια από τα φυτά σας με νέα. Διαλέξτε φυτά που θέλουν λιγότερο νερό για τους καλοκαιρινούς μήνες που έρχονται.


4. Υφάσματα (σεντόνια, κουρτίνες, σκεπάσματα)


Αν και δεν έχει γλυκάνει για τα καλά ο καιρός, σιγά σιγά πρέπει να απομακρύνετε τα χειμωνιάτικα σκεπάσματα και γενικότερα υφάσματα από το σπίτι. Τα παπλώματα πρέπει να παραχωρήσουν την θέση τους σε λινά και βαμβακερά σεντόνια. Για τον ίδιο λόγο που αλλάζουμε τα σκεπάσματα πρέπει να αλλάζουμε και τις κουρτίνες μας. Επιλέξτε και εδώ ελαφρύτερα υφάσματα ή πιο ανοιχτά χρώματα αν χρησιμοποιείτε rollers.

5.Συντήρηση κλιματιστικού.


Το φίλτρο στο κλιματιστικό μας είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του και είναι το μόνο που μπορούμε να το καθαρίσουμε μόνοι μας. Τα βρώμικα ή φραγμένα φίλτρα αναγκάζουν τη μονάδα σας να δουλεύει πιο πολύ, πράγμα που σημαίνει υψηλότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Τα φίλτρα του κλιματιστικού θα πρέπει να αλλάζονται μία φορά το χρόνο, και η άνοιξη είναι ένας πολύ καλός χρόνος για να τα αντικαταστήσετε. Επιθεωρήστε τώρα τα φίλτρα σας πριν την έναρξη των ζεστών μηνών του χρόνου και αντικαταστήστε τυχόν φραγμένα φίλτρα.

homie.gr