Βλέπουμε σπίτια στις ταινίες, τα περιοδικά, τις διαφημίσεις ή ακόμα και σπίτια φίλων και μας αρέσει το style διακόσμησης τους και θα
θέλαμε να το “αντιγράψουμε” και στον δικό μας χώρο αλλά δεν ξέρουμε πώς να το ψάξουμε γιατί πολύ απλά δεν ξέρουμε πώς ονομάζονται! Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να παραθέσουμε τα συχνότερα style που βλέπουμε στους δυτικούς πολιτισμούς. Σύμφωνα με τα γεωγραφικά πλάτη, τους πολιτισμούς που συναντούνται σε αυτά και τα κοινωνικά σταθμά διαμορφώνονται και οι τρόποι διακόσμησης των σπιτιών. Για παράδειγμα ένα σπίτι στον κρύο βορρά σίγουρα είναι διαφορετικά διακοσμημένο από ένα σπίτι που βρίσκεται κοντά στον τροπικό ισημερινό. Όμως και τα δύο styles μπορεί να τα συναντήσουμε σε σπίτια στην Νέα Υόρκη. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα πιο γνωστά,

RUSTIC : είναι το style που αντιγράφει τα αγροτικά σπίτια και που πλέον είναι πολύ της μόδας (συνδυασμένο με μοντέρνο σχεδιασμό). Αυτό σημαίνει ότι σε ένα τέτοιο σπίτι θα συναντήσουμε “ακατέργαστα” υλικά όπως ακανόνιστα τραπέζια, επενδεδυμένους τοίχους από φυσικά υλικά όπως πέτρες, ξύλινες τάβλες

 

MINIMAL : είναι το style που μονοπωλεί τα τελευταία χρόνια την εσωτερική διακόσμηση αλλά και γενικότερα την αρχιτεκτονική. Είναι λίγο παρεξηγημένος σαν όρος, γιατί minimal δεν είναι “η ευθεία γραμμή” αλλά είναι η ισορροπία μεταξύ του απλού και του πολύπλοκου, η εναρμόνιση του απαραίτητου χρηστικού με την υπερβολή και η αποβολή του περιττού. Τα υλικά δεν είναι φλύαρα και οι επιφάνειες που διαβάζει το βλέμμα μας πρέπει να χωρίζονται ευδιάκριτα και χωρίς πολλές μικρού μεγέθους λεπτομέρειες. Τα χρώματα που επικρατούν είναι τα δύο το άσπρο και το μαύρο.

INDUSTRIAL : Είναι το style που παραπέμπει σε βιομηχανικό κτίριο όπως ακριβώς λέει και το όνομα του. Εδώ φαίνονται οι σωλήνες των παροχών και πολλά βιομηχανικά εξαρτήματα, όπως βίδες, στηρίγματα, καμινάδες κτλ. Επενδύσεις καλοπισμού δεν υπάρχουν, αντίθετα μάλιστα οι ατέλειες πρέπει να τονίζονται. Επικρατούν μεταλλικά στοιχεία, εμφανή “ακατέργαστα” μπετά, ανοξείδωτοι πάγκοι στις κουζίνες, βιομηχανικά δάπεδα όπως πατητές τσιμεντοκονίες, άβαφοι τοίχοι. Τα χρώματα που επικρατούν είναι το λευκό το γκρί του τσιμέντου,το μαύρο, το ανοξείδωτο χρώμιο και το κίτρινο.

BOHO : Είναι το χίπικο style. Σε αυτό συναντάμε διακόσμηση από ονειροπαγίδες και χαλιά στους τοίχους, χαλάκια τύπου κουρελού, ξύλινες διακοσμήσεις και πολύ γήινα χρώματα όπως έντονο καφέ, μπεζ, βαθύ πράσινο και πολλά σχέδια. Δεν πρέπει να δείχνει πολύ προσεγμένο (και ας είναι). Πρέπει όλα μέσα στον χώρο να είναι προσιτά, φιλόξενα και χαλαρά. Βασικό αξεσουάρ είναι και τα λουλούδια, που ανεξαρτήτου Style πρέπει να είναι πάντα αληθινά στο σπίτι μας.

COASTAL : Το style αυτό το συναντάμε σε σπίτια που είναι χτισμένα σε παράκτιες περιοχές, νησιά ή σε ηλιόλουστα μέρη. Τα χρώματα που επικρατούν είναι το λευκό, το γαλάζιο, το ανοιχτό πράσινο ή απαλά παλ χρώματα. Αν υπάρχει ξύλο τότε βλέπουμε ανοιχτά χρώματα και σε αυτά. Τα λινά,τα μεταξωτά και το “καραβόπανο” είναι τα υφάσματα που θα συναντήσουμε περισσότερο. Η διακόσμηση επικεντρώνεται σε αξεσουάρ που τα συναντάμε ή έχουν σχέση με την θάλασσα ή τις ακτές ή κοντά σε αυτά τα δύο.

MIDCENTURY MODERN : Είναι το στυλ που εμφανίστηκε λίγο πριν το 2000, αλλά οι ρίζες του κρατούν από τα μέσα της δεκαετίας του 1940 έως το 1970. Απλό και φρέσκο με σχέδια που προσπαθούν να ακουμπήσουν στο μέλλον με υλικά που έρχονται από παλιά. Είναι η προσπάθεια των ανθρώπων την μεταπολεμική περίοδο για ανανέωση και επανασχεδιασμό της εσωτερικής διακόσμησης. Θα δούμε έντονα χρώματα από μεγάλη γκάμα χρωματισμών της παλέτας.

ECLECTIC : Είναι το στιλ που πρεσβεύει το mix & match. Με αυτό το στιλ μπορεί να συνδυαστεί η ανατολή με την δύση, το ακριβό με το ταπεινό, το κραυγαλέο με το ήσυχο. Μπορείς να βρεις χώρο για τα αγαπημένα σου αντικείμενα. Βέβαια είναι το πιο δύσκολο style απ’ όλα, γιατί γίνονται εύκολα λάθη καθώς η αντίθεση από το χάος χωρίζονται από μια μικρή γραμμή.

μην ξεχάσετε να μπείτε στην οικογένεια μας στο facebook

source – πηγή

homie.gr