Η θερμοκρασία ανεβαίνει σιγά σιγά και είναι ευκαιρία για εργασίες εξωτερικού χώρου. Είναι η κατάλληλη περίοδος για να ασχοληθούμε με τον κήπο, την βεράντα ή την αυλή μας.
Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε μερικές ιδέες για το καλντερίμι του σπιτιού μας. Αν ο διάδρομος από την αυλόπορτα ως την κύρια είσοδο του σπιτιού περνάει μέσα από τον κήπο, τότε υπάρχει μια έξυπνη και εύκολα υλοποιήσιμη ιδέα για έναν εντυπωσιακό πεζόδρομο.

Τα βασικά υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε είναι φυσικά πετρώματα όπως βότσαλα και πλάκες πέτρας. Επίσης αντί για πέτρα μπορείτε να αγοράσετε και γρανιτοπλακάκια πάχους 3 εκατοστών. Θα βρείτε χρώματα και σχέδια για όλα τα γούστα, όμως λόγω του πάχους και των διαστάσεων που τα θέλουμε θα έχουν και μεγάλο κόστος.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε  να υπάρχει πάντα μια αντίθεση ανάμεσα στα σκαλοπάτια και το περιμετρικό στοιχείο. Η λεπτομέρεια αυτή δεν είναι τυχαία για δύο λόγους.

Πρώτον για πρακτικούς λόγους. Πρέπει πάντα να είναι ευδιάκριτος ο διάδρομος που “επιτρέπεται” να περπατήσουμε.

Δεύτερον για αισθητικούς λόγους. Η αντίθεση που δημιουργείται σίγουρα είναι πιο ευχάριστη και σε συνδυασμό με την αλλαγή υλικού (βότσαλο-πέτρα) γίνεται πιο επιτακτική η ύπαρξη της ανάγκης αυτής.

Ο σχεδιασμός και η διακόσμηση πρέπει να γίνονται αυστηρά και αδιαπραγμάτευτα με γνώμονα την λειτουργικότητα. Με δεδομένο αυτό λοιπόν, ο καλός σχεδιασμός είναι και αισθητικά άρτιος.

Είναι σημαντικό να έχουμε σταθερό σημείο για υπόβαθρο. Όμως δεν είναι απαραίτητο να ρίξουμε μπετό. Τα σκαλοπάτια είναι ανεξάρτητα και η μεγάλη επιφάνεια έδρασης τους, δεν τους επιτρέπει να υποχωρούν σημαντικά. Αν συμβεί αυτό, μεμονωμένα διορθώνουμε την κάθε πλάκα ξεχωριστά.

Τα στάδια της κατασκευής.

  1. πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε και να χαράξουμε ακριβώς το ευρύτερο κομμάτι του διαδρόμου (βότσαλα και σκαλοπάτια)
  2. Αφού το αποφασίσουμε σκάβουμε λίγο την πάνω επιφάνεια του χώματος  ώστε να βρούμε λίγο πιο σκληρό έδαφος.
  3. Έπειτα το σκαμμένο σημείο το γεμίζουμε μέχρι την μέση (5-10 εκατοστά) με άμμο μπετού. Η μικρή κοκκομετρία του θα σας δώσει ακόμα πιο σκληρή επιφάνεια. Μην ξεχάσετε να δώσετε μια μικρή κλίση με αντίθετη κατεύθυνση από τον σπίτι μας ώστε σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής να μην λιμνιάζουν τα νερά προς στο σπίτι μας.
  4. Όλη την επιφάνεια της άμμου την καλύπτουμε με γαιο-ύφασμα. Το χρησιμοποιούμε για να παραμένει καθαρή η τελική μας επιφάνεια.
  5. Με μια ρόδα ισιώματος (σαν μικρός οδοστρωτήρας που χρησιμοποιούν οι κηπουροί) περνάμε όλα την επιφάνεια. Αν δεν μπορείτε να προμηθευτείτε, τότε την ίδια εργασία θα μπορέσετε να κάνετε με ένα βαρελάκι που θα το γεμίσετε νερό και θα το κυλάτε. Αν ούτε αυτό έχουμε… Μπορείτε απλά να ρίξετε μπόλικο νερό σε όλη την επιφάνεια ώστε να κάτσουν καλά τα χώματα και η άμμος.
  6. Τοποθετούμε όλο το καλντερίμι ¨σκαλοπάτι-σκαλοπάτι¨ αν δεν πατάει καλά κάποιο σκαλοπάτι, σφηνώνουμε μικρές πέτρες ώστε να σταθεροποιηθεί.
  7. Τέλος γεμίζουμε τα βότσαλα παντού!

Η τελική επιφάνεια του “διαδρόμου” πρέπει να είναι λίγο πιο ψηλά από την υπόλοιπη επιφάνεια του κήπου, για μην έχουμε προβλήματα με νερά σε καταιγίδες.

 

Δείτε μερικές κατασκευές για το μπαλκόνι  σας που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσουν.

 

Μια άλλη λύση είναι να φτιάξουμε καλούπια και να τα γεμίσουμε με μπετό. Αν έχουμε μεγάλες αποστάσεις να καλύψουμε, είναι η πιο οικονομική λύση.

Μην ξεχνάμε βέβαια και τις πιο ιδιαίτερες λύσεις. Όμως θα χρειαστούμε κάποιους ειδικούς να μας βοηθήσουν.

source – πηγή

homie.gr