Το ξύλινο πάτωμα όπως και να το κάνουμε είναι ότι πιο “ζεστό” μπορούμε να τοποθετήσουμε για δάπεδο, κάνει την ατμόσφαιρα φιλική και φιλόξενη.
Ακόμα και το αριστοκρατικό μάρμαρο μπορεί να είναι εντυπωσιακό αλλά όπως και να το κάνουμε είναι λίγο απόμακρο και αφιλόξενο υλικό. Αν δεν έχουμε σπίτι μας ξύλινο δάπεδο και θέλουμε να αποκτήσουμε, πλέον είναι εύκολο και με λίγα εργαλεία μπορούμε και μόνοι μας να το εφαρμόσουμε. Σίγουρα θα συναντήσουμε δυσκολίες αλλά ξεπερνιούνται.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αν χωράει να περάσει κάτω από την πόρτα ασφαλείας , αν έχουμε, αν δεν χωράει πρέπει κάποιος ειδικός να έρθει να μας την κόψει καθώς έχει σίδερα και επενδύσεις που πρέπει να κοπούν και δεν είναι εύκολο αν δεν γνωρίζεις να το κάνεις μόνος σου. Οι εσωτερικές πόρτες κόβονται εύκολα αν έχουμε το έναν ειδικό τροχό για ξύλα (που θα χρειαστείτε έτσι και αλλιώς για τα laminate). Αν δεν έχετε τον τροχό για τα ξύλα μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα ενοικίασης εργαλείων και να το νοικιάσετε. Περίπου τα νοικιάζουν από 20 – 40 ευρώ την ημέρα.

μην ξεχάσετε να μπείτε στην οικογένεια μας στο facebook

Ότι υπόστρωμα και να έχετε από κάτω (πλακάκια, μάρμαρο, μωσαϊκό, τσιμεντοκονία) μπορεί να εφαρμοστεί το πάτωμα laminate, χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν σας φαίνονται βουνό αυτές οι εργασίες ή φοβάστε να το αναλάβετε, ένας ειδικός να υπολογίσετε πως θα σας κοστίσει από 7 ως 10 ευρώ το τετραγωνικό. Αλλά είμαι σίγουρος πως μπορείτε και μόνοι σας να τα καταφέρετε.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποφασίσετε το laminate που θα βάλετε, πρέπει να είναι ποιοτικό για να κρατήσει και να μην έχει φθορές με τα χρόνια, όσο πιο χοντρό είναι το πάχος του παρκέτου συνήθως είναι και πιο καλό. Να μην αγοράσετε laminate που είναι πολύ ψιλό γιατί θα έχετε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή ένα φθηνιάρικο δάπεδο. Περίπου να κινηθείτε σε πάχος του ενός πόντου.
Δεύτερο που πρέπει να αγοράσετε είναι το υπόστρωμα. Ανάλογα με το δάπεδο που έχετε από κάτω θα σας προτείνουν τα καταστήματα και το συγκεκριμένο υπόστρωμα. Κάποια από αυτά έχουν και θερμομονωτικές ιδιότητες οπότε κάνουν διπλή δουλειά για εσάς.

 

Τρίτον, πριν την τοποθέτηση πρέπει να αποφασίσουμε πια είναι η καλή μας πλευρά, αυτή δηλαδή που φαίνεται περισσότερο , που είναι περισσότερο ακάλυπτη από έπιπλα. Η φορά που τοποθετούμε τα ξύλα είναι, όταν έχουμε έναν χώρο παραλληλόγραμμο,  τα παρκέτα μας θα τοποθετηθούν παράλληλα στην μεγάλη πλευρά και ξεκινάμε από την περισσότερο ακάλυπτη πλευρά έτσι ώστε αν χρειαστεί στο τέλος να έχουμε ρετάλι (δηλαδή κομμένο παρκέτο) να είναι σε σημείο που δεν φαίνεται πολύ.

Έπειτα απλώνουμε το υπόστρωμα παντού στον χώρο ξεδιπλώνοντας το ρολό και αυτό παράλληλα με την μεγάλη πλευρά.

Αφού το κάνετε είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την πρώτη σειρά παρκέτων. Κάνουμε όλη την σειρά και στο τέλος ότι κοπεί θα εφαρμοστεί πρώτο στην  επόμενη σειρά, όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

Συνεχίζετε έτσι με όλες τις σειρές. Εννοείται πως πριν να ξεκινήσετε να τοποθετείτε πρέπει να διαβάσετε τις οδηγίες εφαρμογής. Τα περισσότερα παρκέτα πάνε έχουν εγκοπές που ταιριάζει η μία με την άλλη και εφαρμόζεις από πάνω προς τα κάτω το παρκέτο με το αντίστοιχο της προηγούμενης σειράς.

Τέλος τοποθετείτε και την τελευταία σειρά που θα έχετε μετρήσει και κόψει αντίστοιχα.

πηγή
πηγή pinterest

μην ξεχάσετε να μπείτε στην οικογένεια μας στο facebook

Δείτε μερικά δάπεδα από laminate και εντυπωσιαστείτε από την τέλεια απόδοση τους εμφανισιακά.

(Tip: πατήστε τις εικόνες για να τις μεγεθύνετε)

αν σας άρεσε το άρθρο, κοινοποιήστε το ώστε να το δουν και οι φίλοι σας!

μην ξεχάσετε να μπείτε στην οικογένεια μας στο facebook

homie.gr