Η τοποθέτηση του πατώματος αφορά εξ ολοκλήρου τον τεχνίτη που θα το αναλάβει όμως πριν ξεκινήσει να τοποθετεί θα μας ρωτήσει «πως να το βάλω; Έτσι ή Έτσι;»
Εννοεί βέβαια τον προσανατολισμό των σανίδων που θα έχει το πάτωμα. Αν είστε αγχώδεις σαν άνθρωποι τότε είναι σίγουρο πως θα αισθανθείτε μια μικρή εφίδρωση καθώς η απόφαση αυτή θα είναι το αισθητικό αποτέλεσμα του δαπέδου που θα έχετε για «πάντα» στο σπίτι που φτιάχνετε.

Ποιος είναι ο σωστός προσανατολισμός;
Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι συνήθως υποκειμενικό αλλά υπάρχουν και κάποιοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε. Στην περίπτωση τοποθέτησης πατώματος το ζητούμενο είναι να φαίνεται ο χώρος όσο το δυνατόν μεγαλύτερος.

1. Μακρόστενο σαλόνι
Πρέπει να τοποθετείται η σανίδα όπως είναι και η αναλογία του δωματίου. Έτσι θα φαίνεται μεγαλύτερος ο χώρος δίνοντας βάθος.

(φωτογραφία : Vakalopoulos Development )

Δείτε πολυτελείς κατασκευές στην καρδιά των Βριλησσίων

2. Σε τετράγωνο σαλόνι
Είναι λίγο πιο περίπλοκη η επιλογή αν θέλουμε να το αναλύσουμε. Μια θεωρία είναι πως πρέπει να δούμε ποια είναι τα περάσματα του χώρου. Δηλαδή αφού μπουν τα έπιπλα θα δημιουργηθούν κάποιοι διάδρομοι. Οι διάδρομοι που θα χρησιμοποιούμε περισσότερο στην καθημερινότητα μας είναι αυτοί που θα μας ορίσουν και τον προσανατολισμό. Έρευνες έχουν δείξει πως αισθανόμαστε πιο ξεκούραστα όταν περπατάμε σε διαδρόμους χωρίς οπτικά εμπόδια. Οπότε, βλέπουμε ποια είναι τα περάσματα μας στον χώρο και επιλέγουμε τον προσανατολισμό των σανίδων έτσι ώστε να περπατάμε κατά μήκος της μεγάλης πλευρά της σανίδας. Βέβαια για τα τετράγωνα σαλόνια το παραπάνω δεν αποτελεί και απαράβατο κανόνα.

Εννοείται πως δεν συζητάμε για δάπεδα με σχέδιο τα οποία είναι εντελώς διαφορετική η φιλοσοφία τους.

Μπορούμε και μόνοι μας να βάλουμε «πάτωμα»

μην ξεχάσετε να μπείτε στην οικογένεια μας στο facebook

homie.gr