Μπορεί να έχουμε ήδη τα έπιπλα αλλά μπορεί να είμαστε και στο στάδιο επιλογής καθιστικού για το σαλόνι μας, όπως και να έχει πάντα θα είναι μια σπαζοκεφαλιά για το πως να τα ταιριάξουμε με τον βέλτιστο τρόπο.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθήσετε αυτούς τους κανόνες κοινής λογικής και θα διαπιστώσετε ότι η τακτοποίηση επίπλων δεν είναι άλυτη μαθηματική εξίσωση.

1.Επιλέξτε ένα Κύριο Σημείο
Ποτέ μην υποτιμάτε την δύναμη ενός κομβικού σημείου του χώρου σας. Πολλές φορές υπάρχουν μέσα στον χώρο, ένα παράθυρο ή μια μπαλκονόπορτα με θέα ή ένα τζάκι , ενώ άλλες φορές μπορείτε να τα δημιουργήσετε μόνοι σας, βάζοντας μια τηλεόραση. Όποιο και αν είναι αυτό το σημείο, αφουγκραστείτε τον χώρο και επιλέξτε τον γιατί εκεί πρέπει να επικεντρωθείτε και να τακτοποιήσετε τα έπιπλα γύρω από αυτό.

1-homie-s%e2%80%a0s%c2%a2o-o%c2%a2e%cc%82%c2%a7%e2%80%a0-sa%cc%82%e2%80%a0
πηγή : https://gr.pinterest.com/pin/Aek5vWau7mMbfP1erba3sxS8F2-o4-HAH88pt3_vh0ewNd8K3zBceQg/

2.Μην κολλάτε τα έπιπλα στους τοίχους
Το μέγεθος του δωματίου θα μας ορίσει πόσο μακριά μπορείτε να τραβήξετε τα έπιπλα σας από τους τοίχους, αλλά ακόμη και σε ένα μικρό δωμάτιο πάντα θα υπάρχουν λίγα εκατοστά ώστε να μην ακουμπούν. Επιτρέπει την αναπνοή του δωματίου και μπορεί να κάνει το χώρο να φανεί λίγο μεγαλύτερο. Φυσικά, αν έχετε ένα μεγαλύτερο χώρο μην διστάσετε να οργανώσετε το καθιστικό σας στη μέση του δωματίου αφήνοντας μπόλικο χώρο ανάμεσα στους τοίχους και τα έπιπλα.

3.Δημιουργία χώρων συνομιλίας
Οι άνθρωποι θα πρέπει φυσικά να είναι σε θέση να μιλούν μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται να γυρνούν τον λαιμό σε άβολες μοίρες ή να πρέπει να κραυγάζουν για να ακουστούν στον συνομιλητή τους. Πρέπει οι καναπέδες και οι καρέκλες να είναι αντικριστά (όχι απαραίτητα σε ευθεία, αλλά κοντά), και θα πρέπει να είναι αρκετά κοντά ώστε να μπορείτε να έχετε μια φυσική συνομιλία με το άτομο που κάθεται απέναντι από εσάς, χωρίς να χρειάζεται να υψώσετε τη φωνή σας. Εάν το δωμάτιο είναι πολύ μεγάλο, δημιουργείστε περισσότερες από μία περιοχές συνομιλίας.

4.Δημιουργείστε ισορροπία
Η ισορροπία είναι πάντα σημαντικό στη διακόσμηση και όταν πρόκειται για την τακτοποίηση επίπλων στο σαλόνι σας, θα πρέπει να έχετε υπολογίσει τόσο το μέγεθος όσο και την τοποθέτηση των διαφόρων τεμαχίων. Μην ομαδοποιήσετε όλα τα μεγάλα ή μικρά κομμάτια σε μια περιοχή του δωματίου. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ποικιλία στα σχήματα. Αν έχετε έπιπλα ίσιων γραμμών τοποθετείστε ένα στρογγυλό coffee table ή το αντίστροφο.

5.Σκεφτείτε το “κυκλοφοριακό” του σπιτιού
Οι άνθρωποι δεν πρέπει να βρίσκουν πάνω στα έπιπλα ή ο ένας με τον άλλο, όταν κινείται κάποιος μέσα στον χώρο. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 60 εκατοστά ανάμεσα στο τραπεζάκι του καφέ και τον καναπέ, καθώς και μεταξύ των καρεκλών.

6.Χρησιμοποιήστε το σωστό μέγεθος χαλιού.
Τα χαλιά ανήκουν κάτω από τα έπιπλα –κάτω απ’ όλα τα έπιπλα. Δεν χρειάζεται να κολλούν στους τοίχους από άκρη σε άκρη , αλλά όταν τοποθετείτε ένα χαλί πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά μεγάλο ώστε όλα τα έπιπλα να μπορούν να καθίσουν σε αυτό. Αν είναι απολύτως απαραίτητο, τότε μόνο μπορούμε να βάλουμε μόνο τα δύο μπροστινά πόδια του καναπέ πάνω στο χαλί.

2-homie-s%e2%80%a0s%c2%a2o-aeo%c2%a2a%cc%82-o%c2%a2e%cc%82%c2%a7%e2%80%a0-sa%cc%82%e2%80%a0
πηγή: http://www.kosip.org/art/these-34-designn-guides-are-all-you-need-to-decorate-your-home/

7.Πάρτε ένα μεγάλο coffee table
Όταν πρόκειται για coffee tables το μεγαλύτερο είναι και καλύτερο. Ένα μεγάλο τραπέζι του καφέ στη μέση του καθιστικού είναι ιδανικό και για την αισθητική και για την λειτουργία. Λειτουργεί σαν μια “άγκυρα” για το δωμάτιο και αφήνει άφθονο χώρο για τους ανθρώπους να ακουμπήσουν τον καφέ, το ποτό τους ή κάποιο πιάτο ή κάποιο αξεσουάρ όπως laptop. Είναι επίσης ευκολότερη η πρόσβαση του από όλες τις θέσεις γύρω από αυτό. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφήσει πάντα αρκετό χώρο μεταξύ καθιστικού και του coffee table για τους ανθρώπους για να μπορούν να περνούν άνετα . Και αν δεν μπορείτε να βρείτε ένα κατάλληλο μεγάλο τραπέζι του καφέ, δύο μικρότερα τραπέζια είναι μια καλή λύση.

8.Βάλτε τραπεζάκια στην απόσταση του χεριού
Ο κάθε καθήμενος θα πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση είτε σε ένα πλαϊνό τραπέζι ή τραπέζι του καφέ. Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αναγκάζονται να σηκωθούν από τις θέσεις τους για να ακουμπήσουν το ποτό/καφέ τους. Το ύψος του πλαϊνού τραπεζιού, θα πρέπει να είναι περίπου στο ίδιο ύψος με τα μπράτσα της καρέκλας που είναι δίπλα (αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε καλύτερα είναι να είναι λίγο κοντύτερο. Όταν πρόκειται για τραπεζάκια καφέ , το ύψος πρέπει να είναι το ίδιο ύψος με τον καναπέ / καθίσματα ή χαμηλότερα.

3-homie-s%e2%80%a0s%c2%a2o-o%c2%a2e%cc%82%c2%a7%e2%80%a0-aeo%c2%a2a%cc%82-sa%cc%82%e2%80%a0
πηγή : https://gr.pinterest.com/pin/441704675936894260/

9.Και εγένετο φως
Ο φωτισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία κάθε δωματίου και συχνά δεν είναι σωστά μελετημένο. Πάντα να χρησιμοποιείτε ένα συνδυασμό από φωτισμό οροφής, φωτιστικά δαπέδου και επιτραπέζια φωτιστικά (και απλίκες αν μπορείτε). Ένα φωτιστικό δαπέδου φαίνεται πολύ ωραίο στο τέλος του καναπέ ή πίσω από μια μεγάλη καρέκλα. Επιτραπέζια φωτιστικά δείχνουν ωραία στην άκρη μιας πλευράς τραπεζιού, σε ράφια, ακόμη και σε κορνίζες. Ο φωτισμός πρέπει να τοποθετηθεί σε διαφορετικά επίπεδα, προκειμένου να εξισορροπείται σωστά, έτσι δημιουργείται μια αίσθηση άνεσης και φιλοξενίας από τον χώρο.
10.Χρησιμοποιήστε το σωστό μέγεθος Artwork
Πράγματα που είναι κρεμασμένα στον τοίχο, είτε πρόκειται για τέχνη, καθρέπτες, ή γλυπτά αντικείμενα, πρέπει να τοποθετούνται σε σχέση με τα έπιπλα. Μην κρεμάτε μια μικρή φωτογραφία πάνω από την πλάτη του καναπέ σας. Χρησιμοποιήστε είτε ένα μεγάλο αντικείμενο που είναι περίπου τα δύο τρίτα του μήκους του καναπέ ή χρησιμοποιήστε μια ομάδα αντικειμένων. Εάν είστε απολύτως αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσετε ένα συγκεκριμένο έργο τέχνης και αυτό είναι πάρα πολύ μικρό, το βάζετε σε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο με φαρδύ κάσωμα και έτσι αναδεικνύεται και η σημαντικότητα του έργου.

Όταν πρόκειται για την τακτοποίηση επίπλων είναι καλύτερα να το προγραμματίσουμε καλά προηγουμένος. Χρησιμοποιήστε χαρτί, μολύβι και χάρακα και σκιτσάρετε τον χώρο και τα έπιπλα σας. Είναι ο μόνος αλάνθαστος τρόπος να γνωρίζετε αν τα πράγματα θα ταιριάξουν με τον τρόπο που θέλετε.

Πηγή: http://livingrooms.about.com/od/How-to-Decorate/fl/10-Rules-for-Arranging-Furniture.htm?utm_source=zergnet&utm_medium=tcg&utm_campaign=zergnet-test-1198576