Παλαιότερα στην Ελλάδα, η κουζίνα ήταν ένα σημείο συνάντησης των κατοίκων ενός σπιτιού, αυτό πρόσταζε τον σχεδιασμό ενός μεγάλου χώρου που να μπορούν να συνυπάρχουν όλοι οι συγκάτοικοι ταυτόχρονα.
Συναντούσαμε λοιπόν έναν χώρο που έδινε δεύτερο ρόλο στην “καλή” τραπεζαρία και το καθιστικό του σπιτιού. Η αρχιτεκτονική άλλαξε καθώς η οικονομική ευφορία δεν μας ανάγκαζε να μαγειρεύουμε καθημερινά οπότε η κουζίνα θα μπορούσε να είναι πάντα περιποιημένη και ως αποτέλεσμα αυτού έγινε έπιπλο διακόσμησης από εργαλείο επιβίωσης που ήταν προηγουμένως. Αρχίσαμε να βλέπουμε ενιαίες ανοιχτές κουζίνες και διαχωριστικούς τοίχους να γκρεμίζονται στις ανακαινίσεις του 2000 και μετά. Η οικονομική κατάσταση άλλαξε ξανά δυστυχώς και πλέον μαγειρεύουμε όλο και περισσότερο στο σπίτι (όπου αυτό είναι και το πρέπον) όμως η καθημερινότητα και οι συνήθειες μας άλλαξαν. Δεν θέλουμε να καθόμαστε πλέον σε μια μεγάλη κουζίνα αλλά σε ένα άνετο καθιστικό (αυτό που παλαιότερα ακουμπούσαμε μόνο γιορτές και σχόλες). Οι κουζίνα μίκρυνε και έκλεισε για λειτουργικούς λόγους, όμως υπάρχουν και εκείνοι που τους αρέσει η μοντέρνα ανοιχτή κουζίνα. Οι ευφάνταστοι αρχιτέκτονες εσωτερικών χώρων έδωσαν την λύση! Μετακινούμενα διαχωριστικά κουζίνας! Με τον τρόπο αυτόν έχουμε και ανοιχτή αλλά και κλειστή κουζίνα!

 

Το τζάμι είναι μια επιλογή που μας επιτρέπει να έχουμε έναν ενιαίο οπτικά χώρο αλλά αποκομμένο από τις μυρωδιές! Αν το κάνουμε και με συρόμενα ανοίγματα τότε πετυχαίνουμε 100% αυτό που θέλουμε.

Αν έχουμε την δυνατότητα να χωνεύουμε τα τζάμια σε κάποιο τοίχο ακόμα καλύτερα!

 

Μία άλλη επιλογή είναι να κατασκευάσουμε διαχωριστικά που παράλληλα να είναι και έντονα διακοσμητικά στοιχεία του χώρου μας. Το αποτέλεσμα θα είναι πολύ εντυπωσιακό και πετυχαίνουμε και εδώ τον σκοπό μας!

Αν δεν υπάρχει ο χώρος να είναι σε ξεχωριστό δωμάτιο η κουζίνα υπάρχει μια πολύ έξυπνη επιλογή. Να την κρύψουμε πίσω από μια συρόμενη πόρτα ντουλάπας. Έτσι έχουμε την δυνατότητα να την κρύβουμε όταν δεν θέλουμε να είναι σε κοινή θέα!

source – πηγή

homie.gr