Ο φωτισμός στην αρχιτεκτονική θεωρείται ξεχωριστό κομμάτι. To μπάνιο είναι ο χώρος που θέλει ιδιαίτερη μελέτη για να έχετε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Θα μιλήσουμε για τον φωτισμό στο μπάνιο. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, πως ένας λάθος φωτισμός μπορεί να έχει αρκετά αρνητικά αποτελέσματα. Μπορεί να προσθέσει έως και 10 χρόνια παλαιότητας. Οι ειδικοί, και ένας από αυτούς ο RandallWhitehead, αναφέρουν πως μπορείς πολύ εύκολα να μεταμορφώσεις το μπάνιο σου σε έναν από τους αγαπημένους σου χώρους και για να το καταφέρεις αυτό πρέπει να λάβεις υπόψη σου τον φωτισμό που θα χρησιμοποιήσεις.

Για να διαλέξεις τον καλύτερο φωτισμό για το μπάνιο, πρέπει να έχεις υπόψη σου κάποια tips.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ή ΤΟΠΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ  (TASKLIGHTING),

Όπως δηλώνει και το όνομά του πρόκειται για τον φωτισμό που χρησιμοποιούμε για την επίτευξη μιας εργασίας. Το μακιγιάζ, το ξύρισμα καθώς και το πλύσιμο δοντιών, είναι εργασίες που απαιτούν σωστό φωτισμό. Έτσι οι lighting designers συστήνουν την τοποθέτηση φωτιστικών στον καθρέφτη αλλά το μυστικό είναι να βρίσκονται στο ύψος των ματιών. Οι απλίκες που κυρίως συστήνουν οι designers, βγαίνουν σε πολύ σύγχρονα σχέδια  και μπορείς να κάνεις έναν ωραίο συνδυασμό στο μπάνιο σου ώστε να δημιουργήσεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πηγές φωτισμού: απλίκες, σποτ, φωτισμός κάτω από ντουλάπια-ταινίες LED.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΕΜΦΑΣΗΣ (ACCENT LIGHTING),

Είναι ο φωτισμός που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να φωτίσουμε κάτι πιο συγκεκριμένο π.χ. ένα έργο τέχνης, ένα βάζο, ένα φυτό. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση, είναι η τοποθέτηση ταινιών LED περιμετρικά στα ντουλάπια ή στον καθρέφτη του μπάνιου. Άλλη μία πρωτοποριακή ιδέα είναι η χρήση προβολέων (σποτ) αλλά αυτή την φορά να φωτίζουν το αντικείμενο που θέλετε να αναδείξετε. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν το χώρο του μπάνιου άλλο ένα σημαντικό μέρος του σπιτιού και θέλουν να το διακοσμήσουν με έργα τέχνης, γλυπτά ή και φυτά.

Πηγές φωτισμού: χωνευτά σποτ, φωτισμός με LED ταινίες  κάτω από ντουλάπια, απλίκες.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΧΩΡΟΥ Η ΓΕΝΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ (AMBIENT LIGHTING),

Είναι ο φωτισμός που πρέπει να υπάρχει σε κάποιο δωμάτιο καθώς μπαίνεις σε αυτό. Μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς σκοπούς, όπως να γλυκάνει τις σκιές του χώρου, να φωτίσει και να δημιουργήσει μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα. Για αυτό συνήθως συνδυάζεται με τον φωτισμό εργασίας καθώς τα δύο αυτά είδη μαζί μπορούν να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα που αναζητούμε.

Πηγές φωτισμού: φωτιστικά οροφής, πολυέλαιοι, πλαφονιέρες, φώτα φουαγιέ, ανεμιστήρες- φωτιστικά οροφής     

source pinterest

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στο instagram για καθημερινές ιδέες εσωτερικής διακόσμησης πατήστε στην εικόνα

μην ξεχάσετε να μπείτε στην οικογένεια μας στο facebook

homie.gr