Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και θέλουμε όλο και περισσότερο να βγαίνουμε έξω και να απολαμβάνουμε τον ουρανό, τα αστέρια, την καλοκαιρινή ατμόσφαιρα. Ένα απαραίτητο αξεσουάρ του αγαπημένου μας εξωτερικού χώρου είναι η πέργκολα.
Μια πέργκολα μπορεί να μας αναδείξει τον χώρο και να μας προσδώσει αριστοκρατικότητα. Πρέπει να προσέξουμε όμως κάποια μικρά tips για εκμεταλλευτούμε στο έπακρο όλα τα πλεονεκτήματα που μπορεί να μας δώσει μία τέτοια κατασκευή.

Πρώτα απ’ όλα είναι το μέγεθος και το σημείο που θα την τοποθετήσουμε. Δεν πρέπει να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του χώρου μας καθώς πολλές φορές θα χρειαστούμε να έχουμε και την σκιά της πέργκολας αλλά και το φως του ηλίου ταυτόχρονα. Αν καλύψουμε όλο τον χώρο μπορεί στο μέλλον σε κάποιες περιπτώσεις να μην μας βολέψει. Πρέπει να σκεφτούμε και την πορεία του ηλίου στην τελική μας απόφαση για την θέση και την κάλυψη του χώρου που θα έχει, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί.
Δεύτερον πρέπει να επιλέξουμε το σωστό ξύλο και τα βερνίκια. Δεν πρέπει να κάνουμε πολύ οικονομία στην επιλογή της ξυλείας και των βερνικιών διότι αυτά τα δύο είναι τα βασικά για την διαχρονικότητα της κατασκευής. Συμβουλευτείτε το κατάστημα που θα αγοράσετε την ξυλεία και για τα δύο αυτά θέματα. Μην ξεχάσετε να περάσετε φάρμακο για τα ζουζούνια που μπορεί να μας καταστρέψουν το ξύλο μας.
Τρίτο είναι η επιλογή του υλικού που θα έχουμε για την σκίαση. Οι συνήθεις επιλογές είναι
1.το λευκό καραβόπανο που μας δημιουργεί μια καθαρή ατμόσφαιρα. Το περνάμε από πάνω και κάτω από τα οριζόντια ξύλα σαν να το πλέκουμε.
2.Τα λινά χαλαρά πανιά δίνουν ένα πιο νησιώτικο ζεν αποτέλεσμα. Δεν τα δένουμε σφιχτά και τα αφήνουμε να κάνουν μεγάλες κοιλιές στις άκρες. Είναι μόνο για καλοκαίρι καθώς τον χειμώνα με βροχές θα καταστραφούν.
3. Τέντα με μηχανισμό μαζέματος. Μας δίνει την επιλογή να βλέπουμε και τον ουρανό όταν θέλουμε και να αποκλείουμε τον ήλιο όταν μας ενοχλεί. Αισθητικά δεν είναι τόσο καλό το αποτέλεσμα αλλά είναι σίγουρα η πιο λειτουργική λύση.
4. Τζάμι είναι μια πιο σταθερή λύση, μας επιτρέπει να αφήνουμε την βροχή έξω από τον χώρο μας. Με ειδικές μεμβράνες δεν αφήνει να περνάει και η “ζέστη” του ηλίου. Το αποτέλεσμα είναι λίγο πιο “formal” αλλά είναι μια κατασκευή για όλες τις καιρικές συνθήκες αλλά είναι και η πιο ακριβή λύση.

Η καλύτερη αισθητικά λύση είναι τα λινά χαλαρά πανιά!

Δείτε μερικές φωτογραφίες από πέργκολες διαφόρων ειδών.


πηγή φωτογραφιών

homie.gr