Τα ξύλινα πατώματα είναι πολύ αριστοκρατικά και δίνουν μια ωραία ζεστασιά και αίσθηση φιλοξενίας στον χώρο όπου έχουν τοποθετηθεί. Η συντήρηση τους όμως είναι ένα άγχος του ιδιοκτήτη καθώς θέλουμε να μην χάσουν την αρχική τους όψη.
Ανάλογα με την χρήση που κάνουμε στον χώρο μας θα υπάρχει και η ανάλογη φθορά. Φθορά σε ένα ξύλινο δάπεδο, εκτός από εσοχές που μπορεί να δημιουργηθούν αν έχουμε κάποιο μαλακό ξύλο και το πατάμε με τακούνια ή σέρνουμε καρέκλες και έπιπλα που μπορεί να κάνουν χαρακιές, είναι και η θαμπάδα που δημιουργείται από τα σφουγγαρίσματα.

Τα προϊόντα που υπάρχουν στην αγορά και τα βρίσκουμε στα super market, ναι μεν “κρύβουν” μικρές χαρακιές και γραμμές αλλά φθείρουν τα τελικά βερνίκια που έχουν περαστεί στο δάπεδο. Το καλύτερο που μπορούμε να χρησιμοποιούμε έτσι ώστε να κρατήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε το δάπεδο “καινούργιο” χωρίς να χρειαστεί να το τρίψουμε είναι το μαλακτικό ρούχων για μάλλινα. Η διαδικασία είναι απλή.
Παίρνουμε έναν κουβά τον γεμίζουμε νερό και αραιώνουμε ένα καπάκι μαλακτικό μάλλινων ρούχων.

Βουτάμε την παρκετέζα στον κουβά και την σφουγγίζουμε καλά έτσι ώστε να είναι απλά νωπή.

Περνάμε το δάπεδο μέχρι να στεγνώσει εντελώς η παρκετέζα και να μην αφήνει άλλο ίχνος την βουτάμε στον κουβά και κάνουμε ξανά την διαδικασία.

Ακόμα μην ξεχνάτε, αν έχετε ξύλινα πατώματα, όταν καθαρίζετε τα εξωτερικά κουφώματα του σπιτιού (αλουμίνια, παντζούρια) να μην ρίχνετε με το λάστιχο απευθείας πάνω στο κούφωμα καθώς έχει παρατηρηθεί πολύ συχνά να περνούν μικρές ποσότητες νερού κάτω από το αλουμίνιο και το δάπεδο και μετά από κάποιους μήνες ή και χρόνια (ανάλογα πόσο νερό περνάει και πόσο συχνά πλένουμε) να μαυρίζει και να καταστρέφονται τα παρκέτα κοντά στο αλουμίνιο!

homie.gr