Το ερώτημα για την επιλογή υλικού των κουφωμάτων είναι και επίκαιρο καθώς τώρα την άνοιξη γίνονται οι περισσότερες ανακαινίσεις. Είναι και διαχρονικό όμως καθώς βλέπουμε όλο και περισσότερο να επιλέγονται κουφώματα από PVC αντί για τα κλασσικά αλουμίνια.
Η επιλογή του σωστού κουφώματος είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα που πρέπει να λύσουμε στην κατασκευή ενός οικήματος. Παίρνει μέρος στην ολική εξωτερική εικόνα και αρχιτεκτονική αλλά ακόμα περισσότερο στην θερμομόνωση. Είναι γνωστό στους έμπειρους μηχανικούς πως το συνολικό ενεργειακό κόστος (χρήση ρεύματος, φυσικού αερίου κ.τ.λ.) ενός σπιτιού, αποτελείται περίπου κατά το ήμισυ από το κόστος της θέρμανσης και ψύξης ενός σπιτιού.

Τι πρέπει να ξέρουμε λοιπόν για να παραγγείλουμε τα κουφώματα του σπιτιού μας; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αλουμινένιων και pvc κουφωμάτων;

Τα κλασσικά αλουμινένια κουφώματα.
Πλεονεκτήματα
1. Δυνατή και στιβαρή κατασκευή. Οι ανεμοπιέσεις και η ασφάλεια που παρέχει ένα αλουμινένιο κούφωμα είναι στα θετικά του.
2. Μηδενική αλλοίωση χρώματος σε βάθος χρόνου. Ο τρόπος που βάφονται τα αλουμινένια κουφώματα είναι τέτοιος που το χρώμα τους θα παραμείνει για πάντα σχεδόν αναλλοίωτο.
Μειονεκτήματα
1. Υψηλό κόστος αγοράς. Το αλουμίνιο είναι ένα υλικό που στην αρχική του μορφή είναι αποτέλεσμα εξόρυξης. Όπως τα περισσότερα πολύτιμα αγαθά της φύσης έχουν κάποιο σεβαστό κόστος εξόρυξης και επεξεργασίας.
2. Μικρή συντήρηση των εξαρτημάτων. Λόγω της στιβαρής και βαριάς κατασκευής τους τα εξαρτήματα τους φθείρονται και μετά από τα πρώτα χρόνια καλής λειτουργίας θα όλο και κάποιο εξάρτημα θα χρειάζεται επισκευή.

Κουφώματα από PVC
Πλεονεκτήματα
1. Χαμηλό κόστος αγοράς. Από τα κλασσικά αλουμίνια έχουν περίπου 20% καλύτερη τιμή καθώς το pvc είναι πιο οικονομικό υλικό ως πρώτη ύλη.
2. Θερμομονωτικές ιδιότητες. Το pvc είναι κακός αγωγός της θερμότητας
3. Ηχομονωτικές ιδιότητες. Επίσης η μοριακή δομή του συγκεκριμένου πλαστικού απορροφά μεγάλες ποσότητες μεταφερόμενου ήχου. Και τα δύο παραπάνω χαρακτηριστικά πρέπει να τα πληρώσουμε extra για τα αλουμίνια με σκοπό να έχουμε τις αντίστοιχες ιδιότητες.
Μειονεκτήματα
1. Οι καιρικές συνθήκες τα επηρεάζουν. Αν και οι νέες τεχνολογίες και χημείες βοηθούν τα χαρακτηριστικά των υλικών δεν είμαστε σίγουροι για το χρονικό διάστημα που θα αντέξουν τα κουφώματα από pvc χωρίς να υποστούν καμία αλλοίωση. Τα παλαιότερα pvc κουφώματα πολυμεριζόντουσαν και κιτρίνιζαν πράγμα που τα έκανε και αντιαισθητικά αλλά μείωναν σημαντικά και τις αντοχές τους. Αν επιλέξετε pvc ζητείστε τις προδιαγραφές και τις εγγυήσεις ώστε να ξέρετε αν και πότε θα υποστούν αλλαγές στην επιφάνεια αλλά και βαθύτερα.
2. Είναι ελαφρύτερα. Τα νέα κουφώματα από pvc έχουν στο εσωτερικό τους φύλλα από αλουμίνιο και τα κάνει πιο δυνατά από τα παλαιότερα, όπως και να έχει όμως δεν έχουν τις αντοχές ενός αλουμινίου.

Με λίγα λόγια για να επιλέξετε κουφώματα
Επιλέγοντας αλουμίνια θα έχετε μια σίγουρη διαχρονική κατασκευή. Αν θέλετε να έχετε θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες (απαραίτητο για τον λόγο που περιγράψαμε στην πρώτη παράγραφο) το κόστος θα ανέβει. Οπότε αν έχετε χρήματα να διαθέσετε επιλέξτε αλουμίνιο.

Επιλέγοντας pvc πρέπει πρώτα απ’ όλα να σας εγγυηθεί η εταιρία για τις αντοχές του υλικού κατά την έκθεση του στον ήλιο και τις καιρικές συνθήκες. Το κόστος θα είναι πολύ δελεαστικό και σε συνδυασμό με τις καλές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες θα “βάλετε” χρήματα στην τσέπη σας. Προτείνουμε τα παντζούρια ή ρολά που θα τοποθετήσετε να είναι από αλουμίνιο καθώς είναι πιο δυνατά και επομένως και πιο ασφαλή κατά την σφράγιση του σπιτιού.

Κάνετε ανακαίνιση στο σπίτι σας? Αν χρειάζεστε βοήθεια στείλτε μας ΕΔΩ

μην ξεχάσετε να μπείτε στην οικογένεια μας στο facebook

homie.gr