Στην Ελλάδα το μπαλκόνι είναι ένα από τα πολύ βασικά στοιχεία του σπιτιού. Υπάρχουν μικροί ημιυπαίθριοι χώροι σε παλαιότερα κτίσματα που έχουν κλειστεί, όμως δεν είναι λειτουργικοί από αισθητικής απόψεως.

Αν δεν κατοικείτε σε κάποιο σπίτι που έχει ένα μικρό μπαλκόνι κλειστό, τότε σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει μεγάλα κουφώματα σε κάποια πλαϊνή όψη κτιρίου. Τα μεγάλα αυτά κουφώματα περικλείουν πρώην μπαλκόνια κλειστά από τις τρεις πλευρές από δόμηση (ημιυπαίθριοι χώροι).
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που έχουν έναν κλειστό ημιυπαίθριο χώρο δεν τον εκμεταλλεύονται στο έπακρο και συνήθως βλέπουμε να χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικοί χώροι.

Σήμερα θα δούμε ευφάνταστους τρόπους να κάνετε αυτούς τους “άχρηστους” χώρους, κύρια μέρη του σπιτιού.

Χαρακτηριστικό των χώρων αυτών είναι το μικρό πλάτος. Αυτό μας δεσμεύει όσον αφορά τα έπιπλα και απλά θα χρειαστούμε περισσότερη φαντασία.

 

Μπορεί να μετατραπεί μια ωραία γωνιά για καφέ και συζήτηση. Τα καθίσματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι καρέκλες μικρού όγκου ή πουφ. Tα πουφ είναι ιδανικά αν το στηθαίο στην εξωτερική πλευρά είναι χαμηλό, οπότε καθήμενοι  στα πουφ να μην μας κόβεται η θέα από το στηθαίο.

 

Αν συνεργαστείτε με τον επιπλοποιό της γειτονιάς σας, μπορείτε να φτιάξετε μια σύνθεση για χαλάρωμα αλλά και εργασία.

Αν η θέα είναι η ιδανική από το μπαλκόνι μπορούμε να φτιάξουμε ένα πολύ ωραίο μπαράκι. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι ένας πάγκος που θα “τρέχει” κατά μήκος του μπαλκονιού. Μην ξεχνάτε να προσθέσετε και έναν ατμοσφαιρικό φωτισμό. Οι ώρες που θα το χρησιμοποιούμε θα είναι κυρίως νυχτερινές οπότε ίσως είναι το στοιχείο που πρέπει να δώσουμε την περισσότερη προσοχή.

Παγκάκια με ή χωρίς αποθηκευτικό χώρο κατά μήκος της μεγάλης πλευράς είναι μια καλή επιλογή να εκμεταλλευτείτε το κλειστό μπαλκόνι σας. Η επιλογή αυτή θα είναι η σωστή μόνο αν το φάρδος του μπαλκονιού δεν είναι λιγότερο από 180εκ.

Ο επιπλοποιός σας μπορεί να μετρήσει τον χώρο και να σας φτιάξει έναν καναπέ δημιουργώντας έναν καθιστικό χαλάρωσης όπως φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.

 

Η άνοιξη έρχεται δείτε πως πρέπει να είναι το μπαλκόνι σας για να το χαρείτε

 

 

     

Την μια πλευρά του μπαλκονιού μπορούμε να την εκμεταλλευτούμε με ένα μικρό καναπεδάκι. Θα δημιουργήσουμε ένα τέλειο αναγνωστήριο ή έναν χαλαρό χώρο εργασίας που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο spot του σπιτιού σας.

Να σας θυμίσουμε πως αν έχετε κάποιο ημιυπαίθριο χώρο, δεν επιτρέπεται να το κλείσετε. Αν έχει ήδη κλειστεί, η παρανομία μπορεί να τακτοποιηθεί στην πολεοδομία υπό κάποιες προϋποθέσεις.

source – πηγή

homie.gr