Πρέπει ή όχι να έχουμε την θέρμανση του σπιτιού μας συνεχώς ανοιχτή? Τι είναι πιο οικονομικό και τι συμφέρει περισσότερο ανάλογα με την μέθοδο θέρμανσης του σπιτιού?
Είναι ερωτήματα που βασανίζουν πολύ κόσμο τους κρύους μήνες του χειμώνα καθώς τα νοικοκυριά πλέον υπολογίζουν όλα τα έξοδα λίγο περισσότερο.

Θα ψάξουμε λοιπόν να βρούμε την βέλτιστη λύση με ζητούμενο μια καλή ατμόσφαιρα για το σπίτι μας. Η απάντηση δεν είναι δεν μπορεί να είναι ναι ή όχι αφού παίζουν πολλά ρόλο.

μην ξεχάσετε να μπείτε στην οικογένεια μας στο facebook

Αυτό που πρέπει πρώτα να δούμε σαν βασικό παράγοντα είναι οι ώρες που κατοικείται το σπίτι. Αν για παράδειγμα το σπίτι κατοικείται λίγες ώρες λόγω φόρτου εργασίας τότε όποιο σύστημα θέρμανσης και αν χρησιμοποιούμε (καλοριφέρ, ενδοδαπέδια, κλιματισμό, υπέρυθρα σώματα, σώματα λαδιού κ.α.) είναι συμφέρον να έχουμε έναν χρονοδιακόπτη που να είναι ρυθμισμένος να ανάβει την θέρμανση λίγο πριν φτάσουμε στο σπίτι. Ο χρονοδιακόπτης αυτός θα ανάψει την θέρμανση για εμάς και έτσι θα μπούμε σε ένα ζεστό σπίτι χωρίς να έχει καταναλωθεί ευρώ τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.

Στην περίπτωση που το σπίτι κατοικείται όλη μέρα ή σε πολλά στάδια κατά την διάρκεια την ημέρας τότε τα δεδομένα είναι διαφορετικά.
Αν έχουμε κλιματισμό για θέρμανση είναι απλό, το ανάβουμε μόλις ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού αφού ο χρόνος αντίδρασης του είναι πολύ μικρός προμηθεύοντας συνεχή ροή ζεστού αέρα και διότι με το που κλείσουμε τον κλιματισμό η θερμοκρασία πέφτει κατακόρυφα και γρήγορα. Πρέπει να προσέξουμε να είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης το μηχάνημα για καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα.

Αν έχουμε κλασσικά καλοριφέρ με πετρέλαιο ή αέριο το καλύτερο είναι να διατηρείτε την θερμοκρασία του σπιτιού σε ένα χαμηλότερο επίπεδο της τάξεως 18-19 βαθμών Κελσίου τις ώρες που λείπετε. Τις ώρες που είστε μέσα στο σπίτι να την ανεβάζετε στο σημείο που θέλετε και νιώθετε άνετα. Η διαδικασία αυτή κρατά σταθερή την θερμοκρασία του σπιτιού ανοίγοντας μόνο λίγα λεπτά ανά ώρα και λίγο περισσότερο όταν είστε μέσα σε αυτό. Έτσι αποφεύγετε τον χρόνο αντίδρασης που χρειάζεται ένα καλοριφέρ να ζεστάνει τον χώρο που είναι μεγαλύτερος από τον κλιματισμό, βέβαια παρέχει καλύτερη ποιότητα θέρμανσης και ατμόσφαιρας από τα fan-coils ή τα air-xonditions. Παίζει ρόλο η μονώσεις που υπάρχουν στο σπίτι και αν είστε ενδιάμεσος όροφος ή όχι για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι.
ΤΙΡ – αν είστε σε πρώτο όροφο και έχετε pilotis από κάτω σας, επιλέξτε πιο χοντρά χαλιά για να αποφύγετε τις απώλειες! Επίσης για να λειτουργεί πλήρως ένα καλοριφέρ δεν πρέπει να του κλείνετε με αντικείμενα την δίοδο του αέρα κάτω από αυτό και πάνω από αυτό. Πρέπει να μπορεί να κινείται ελεύθερα και ανεμπόδιστα ο αέρας.

Στην περίπτωση που έχουμε ενδοδαπέδια θέρμανση η ορθή χρήση της για πλήρη οικονομία και απόδοση θερμότητας και αίσθησης είναι σταθερή θερμοκρασία στο επίπεδο που την θέλουμε. Η ενδοδαπέδια θέρμανση μας παρέχει την καλύτερη αίσθηση θερμοκρασίας του χώρου αφού ζεσταίνει τα δομικά στοιχεία του σπιτιού και όχι τον αέρα. Έχει παραπάνω καθυστέρηση στο να πιάσει την θερμοκρασία που θέλουμε αλλά με τον αντίστοιχο τρόπο καθυστερεί να χάσει την θερμότητα που έχει αναπτυχθεί στα δάπεδα και τους τοίχους. Αποτέλεσμα αυτού είναι πως αφού πιάσει τους επιθυμητούς βαθμούς θα ανάβει πολύ λιγότερο για να συντηρεί.
ΤΙΡ – η ενδοδαπέδια θέρμανση αν εφαρμοστεί σωστά είναι η πιο οικονομική θέρμανση με βασικότερο λόγο η θερμοκρασία λειτουργίας. Ένας λέβητας πρέπει να δουλέψει περίπου στους 75 βαθμούς για καλοριφέρ ενώ για ενδοδαπέδια θέρμανση γύρω στους 45 βαθμούς Κελσίου.

μην ξεχάσετε να μπείτε στην οικογένεια μας στο facebook

photo 1
photo 2

homie.gr