Τι είναι αυτό που κάνει έναν μίνιμαλ χώρο να είναι τόσο ξεχωριστός και μοναδικός; Υπάρχει μια διφορούμενη άποψη για τον μινιμαλισμό στην τέχνη και κατ’ επέκταση στην αρχιτεκτονική και στο interior design.

Ίσως έχει τύχει και σε εσάς να βρεθείτε μπροστά από έναν abstract πίνακα ζωγραφικής και το νόημα που ήθελε να αποδώσει ο καλλιτέχνης, να μην ήταν εύκολα αντιληπτό. Για κάποιους είναι μια εικόνα που τους χαλαρώνει και τους ταξιδεύει στις πιο βαθιές τους σκέψεις και όνειρα. Για κάποιους άλλους είναι απλά ένας «λαβύρινθος» ή  ένα κείμενο που χρειάζεται απλά μετάφραση.

Έτσι είναι και ένας μινιμαλιστικός χώρος, δεν γίνεται πάντα αντιληπτός. Πολλές φόρες η απλότητα και η καθαρότητα του, προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα.

Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή, ξεκινώντας από τον όρο μινιμαλισμό. Κάθε περιττό στοιχείο αφαιρείται και παράλληλα  απλοποιούνται σε σχεδιασμό τα έπιπλα και τα αντικείμενα του χώρου. Στόχος είναι μέσα από το καλλιτεχνικό αυτό κίνημα να αποκτήσουμε έναν λειτουργικό και αισθητικά άρτιο χώρο με όσο λιγότερα έπιπλα και αντικείμενα γίνεται.

Less is More

Οι μινιμαλιστικοί αρχιτέκτονες και διακοσμητές προσπάθησαν μέσα από τον αφαιρετικό σχεδιασμό να φέρουν αποτελεσματικά την απλότητα του μίνιμαλ σχεδιασμού στην καθημερινότητα μας.   “Less is more” είναι αυτό που χαρακτηρίζει την σκέψη εκείνης της εποχής. Καθαρές γραμμές σε κατόψεις, design και έπιπλα είναι το μυστικό για την επίτευξη της απλότητας του  χώρου.

Απαλά χρώματα σε nude αποχρώσεις καθώς και υλικά, όπως είναι το ξύλο και το μπαμπού είναι στοιχεία που συμπληρώνουν την αισθητική ενός μινιμαλιστικού χώρου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και τα κουφώματα (πόρτες/παράθυρα). Συγκεκριμένα, η επιλογή των κουφωμάτων είναι σημαντικό μέρος της μινιμαλιστικής  διακόσμησης . Σε έναν χώρο με λίγα στοιχεία κοιτάς κάθε λεπτομέρεια του για να μπορέσει να αναδειχθεί σωστά.

Εάν αυτή την στιγμή σκέφτεστε ένα ιαπωνικό σπίτι με ένα τραπέζι στην μέση του δωματίου και ένα δέντρο bonsai σε κάποια άκρη, τότε καταλάβατε την γενική αισθητική του κινήματος της «ελάχιστης τέχνης», όπως είναι αλλιώς γνωστός ο μινιμαλισμός.

πηγή pinterest

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στο instagram για καθημερινές ιδέες εσωτερικής διακόσμησης πατήστε στην εικόνα

μην ξεχάσετε να μπείτε στην οικογένεια μας στο facebook

homie.gr