Έχετε δει την φωτογραφία από το lobby των γραφείων της Med και έχετε αναρωτηθεί “Πως μπήκε αυτή η τεράστια πέτρα μέσα στον χώρο?” Η απάντηση είναι εύκολη αφού πρόκειται για ένα κατασκευαστικό τρικ.
Η κατασκευή δεν είναι τίποτα παραπάνω από απλό τσιμέντο. Το δύσκολο κομμάτι της κατασκευής είναι αυτό που χρειάζεται καλλιτεχνικές ικανότητες. Το σχήμα θέλει λίγο φαντασία αν και η ακανόνιστη μορφή μιας πέτρας μας επιτρέπει λάθη. Στην περίπτωση του γραφείου στη Med απλά ήθελαν να φτιάξουν ένα τεράστιο βότσαλο.

Τα στάδια κατασκευής ενός ψεύτικου βράχου είναι τρία.

1. Διαμόρφωση όγκου – σχήματος
Είναι το βασικότερο στάδιο. Ο λόγος είναι εμφανής αφού ότι φτιάξουμε στην φάση αυτή δεν θα μπορεί να αλλάξει μετέπειτα. Η γενική ιδέα είναι να δημιουργήσουμε ένα καλούπι όσο το δυνατόν ελαφρύτερο ώστε να μπορεί να μετακινηθεί αν χρειαστεί στο μέλλον. Υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι
α.όγκοι φελιζόλ (διογκωμένης πολυστερίνης) που συγκολλιούνται με συγκολλητικό αφρό. Το φελιζόλ τρίβεται και παίρνει εύκολα το σχήμα που θέλουμε.

β. με χοντρό σύρμα και λεπτές βέργες χάλυβα (μικρής διατομής για να μπορούν να λυγίζουν). Κάνουμε τον φέροντα οργανισμό και έπειτα με κοτετσόσυρμα το τυλίγουμε τσαλακώνοντας το όπως θέλουμε.

γ. Δέματα – μπάλες από τριφύλλι που είναι για το τάισμα ζώων όπως άλογα. Βασικός όγκος από το δέμα αυτό και τραβώντας τα “χόρτα” που δεν θέλετε σχηματίζετε τον βασικό όγκο του βράχου σας.
δ. Κούτες και χαρτόνια. Με τον ίδιο τρόπο και την ίδια φιλοσοφία μπορείτε να φτιάξετε όγκος από τσαλακωμένα χαρτόνια και κούτες.

2. Ενίσχυση σκυροδέματος.
Για να κάνουμε την κατασκευή μας ισχυρή σε κάποια πιθανή κρούση με αντικείμενο ή είναι απαραίτητο να κατασκευάσουμε ένα οπλισμένο σκυρόδεμα. Ο οπλισμός του σκυροδέματος μας μπορεί να επιτευχθεί με κοτετσόσυρμα το οποίο θα βοηθήσει και στην τελική μορφή του όγκου μας. Αν δηλαδή το βήμα ένα μας δίνει τον αρχικό όγκο της κατασκευής μας το βήμα δεύτερο μπορεί να δημιουργήσει κάποιες μικρές πτυχές.

3. Σκυρόδεμα και τελική μορφή “πέτρας”
Αφού είμαστε σίγουροι για το σχήμα μας τότε είμαστε έτοιμοι για την τελική μας επιφάνεια. Θα χρειαστεί να φτιάξουμε σκυρόδεμα. (Τσιμέντο, Άμμο, Ασβέστη) Πρέπει να έχουμε το λιγότερο 3 εκατοστά σκυροδέματος και να προσέξουμε το κοτετσόσυρμα μας να είναι περίπου στην μέση του πάχους αυτού (δεν είναι εύκολο αυτό αλλά ας το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας). Το μείγμα δεν πρέπει να είναι πολύ υδαρό για να μπορεί να σταθεί εύκολα και στις κάθετες επιφάνειες. Με ένα αλουμινόχαρτο τυλίγουμε τμήματα της επιφάνειας και πατάμε το σκυρόδεμα με τα χέρια. Έπειτα βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και με ένα μεγάλο πινέλο που το βουτάμε στο νερό περνάμε όποια επιφάνεια θέλουμε να γίνει πιο λεία. Με ένα λεπτό ξυλαράκι μπορούμε να δημιουργήσουμε και άλλες πτυχές στον βράχο μας. Για να αποφύγουμε τις ρωγμές κατά το στέγνωμα βρέξτε ένα σεντόνι και καλύψτε την κατασκευή σας ώστε γίνει ομαλά η ξήρανση του σκυροδέματος. Παρ΄όλα αυτά αν εμφανιστούν ρωγμές μην στεναχωριέστε μπορείτε να φτιάξετε ένα πολύ υδαρό μείγμα τσιμέντου με νερό και να το περιλούσετε ή να το περάσετε με ένα πινέλο.

4. Χρώμα
Το χρώμα του σκυροδέματος είναι γκρι. Αν σας αρέσει αυτό το αφήνετε ως έχει αλλά αν θέλετε να το αλλάξετε μπορείτε με μια τεχνοτροπία ελαιοχρωματιστή να το κάνετε όπως θέλετε. Θέλουμε τεχνοτροπία για να φαίνεται όσο το δυνατόν πιο φυσικό το αποτέλεσμα.

Είναι μια τέλεια ιδέα για μέσα ή έξω από το σπίτι καθώς ότι αντικείμενο είναι πλασμένο από την μητέρα φύση ή δείχνει να έχει πλάσει η μητέρα φύση μας ηρεμεί υποσυνείδητα.

source – πηγή

μην ξεχάσετε να μπείτε στην οικογένεια μας στο facebook

homie.gr