Το ερώτημα “είναι επιβλαβής η χρήση κινητών;” μας βασανίζει από τότε που αρχίσαμε να τα χρησιμοποιούμε και ακόμα περισσότερο τις μέρες αυτές που τα κινητά, δεδομένου της δυναμικότητας τους, σχεδόν έχουν αντικαταστήσει τους υπολογιστές.


Το συμπέρασμα λοιπόν που καταλαβαίνουμε από τα συμφραζόμενα, καθώς δεν ανακοινώνονται δυναμικά αλλά κάπως διστακτικά τα αποτελέσματα ερευνών, είναι πως όντως οι φοβίες που χρόνια έχουμε για την χρήση κινητών επιβεβαιώνεται.
Γενικά μας κάνει εντύπωση που μετά από σχεδόν 30 χρόνια χρήση κινητών τηλεφώνων δεν έχουμε από τον επιστημονικό κύκλο γραμμένα και επίσημα αποτελέσματα για την επίδραση που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό οι διάφορες ακτινοβολίες που εκπέμπονται από την χρήση τους.
Η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ύστερα από ημερίδα που αφορούσε το θέμα είναι ξεκάθαρη πως η χρήση τους είναι επιβλαβής.
Επίσης τέθηκε θέμα μείωσης των ορίων εκπομπής ακτινοβολίας έτσι ώστε να αναγκαστούν οι εταιρίες να παράγουν κινητά χαμηλότερης εκπομπής και να απαγορευτεί η εισαγωγή κινητών που δεν “περνάνε” από αυτά τα test.

Συγκεκριμένα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάνοντας αυτό που ξέρει καλύτερα για την προστασία και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, με την βοήθεια των ομιλητών που παρουσίασαν πολλές επιστημονικές μελέτες και πορίσματα Ιδρυμάτων συστήνουν πιο προσεκτική και ελεγχόμενη έκθεση στην ακτινοβολία και προτείνουν μεταξύ άλλων τα εξής:

1) Να αναθεωρηθεί η νομοθεσία και να τροποποιηθούν τα όρια έκθεσης, με βάση τα νέα βιολογικά δεδομένα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών

2) Να ληφθούν μέτρα, για τη μείωση της έκθεσης των παιδιών. Να γίνεται χρήση ενσύρματου δικτύου, στα νηπιαγωγεία, σχολεία κ.α.

3) Η χορήγηση αδειών να μην περιλαμβάνει τοποθέτηση κεραιών, κοντά σε σχολεία, ημερήσια κέντρα φροντίδας, γηροκομεία, νοσοκομεία ή άλλα κτίρια όπου ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρουσιάστηκε το υπόμνημα του κ. Μαργαρίτη προς τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Οι επιδράσεις στην υγεία, από τις ακτινοβολίες της ασύρματης τεχνολογίας, περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο, για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος ,διαταραχές των λειτουργιών μάθησης και μνήμης. Επίσης άμεσες επιπτώσεις με το μορφή πονοκεφάλων, έλλειψης συγκέντρωσης, αϋπνίες, διαταραχές μνήμης, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος αλλεργίες κ.τ.λ. αποτελούν καθημερινά συμπτώματα, στους διαμένοντας πλησίον των κεραιών».

Με βάση τα συμπεράσματα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, εξέδωσε τους κανόνες ασφαλούς χρήσης, της ασύρματης επικοινωνίας που συνίστανται στα εξής:

1.Χρησιμοποίησε το κινητό τηλέφωνο λογικά και για σύντομα τηλεφωνήματα.
2.Παιδιά κάτω των 14 ετών καλό είναι να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.
3.Μην βάζεις το κινητό σε επαφή με το κεφάλι σου.
4.Μην κάνεις χρήση κινητού στο αυτοκίνητο, τραίνο, αεροπλάνο ή ανελκυστήρα.
5.Μην κάνεις χρήση κινητού όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, ή έγκυες γυναίκες γύρω σου.
6.Κράτησε το κινητό μακριά από το σώμα σου.
7.Όταν κάνεις χρήση κινητού κράτα απόσταση από άλλους.
8.Μην τοποθετείς το κινητό στην τσέπη σου.
9.Την νύχτα κλείνε πάντα το κινητό σου και απενεργοποίησε το Wi Fi.
10.Μην παίζεις παιχνίδια στο κινητό τηλέφωνο on-line, βάλτο σε airplane mode
11.Η χρήση “hands free” είναι προτιμότερη αλλά και εκεί μπορεί να υπάρξει ακτινοβολία.

12.Ασύρματα LAN (Wi FI) μπορούν να σε εκθέσουν σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.
13.Περιόρισε το Wi Fi και κάνε χρήση σταθερής – ενσύρματης σύνδεσης.
14.Όταν το σήμα που δέχεσαι είναι κακό μην τηλεφωνείς.
15.Αν έχεις πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, κάνε χρήση αυτής κατά προτεραιότητα
16.Απενεργοποίησε επιλογές Wi Fi, Bluetooth, και Data, όταν δεν χρησιμοποιούνται

πηγή – Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

μην ξεχάσετε να μπείτε στην οικογένεια μας στο facebook

homie.gr