Πήραμε απόφαση να ανακαινίσουμε το σπίτι μας ή απλά να το φρεσκάρουμε και είμαστε στο στάδιο επιλογής χρωμάτων των χώρων. Φαντάζει βουνό η διαδικασία γιατί γεννιούνται ερωτηματικά όπως, πρέπει να ταιριάζουν τα χρώματα των χώρων μεταξύ τους ή κάθε δωμάτιο μπορεί να έχει το δικό του θέμα? Να κάνω διχρωμίες ή θα κιτσάρει το αποτέλεσμα στο τέλος? Αν κάνω διχρωμίες που να κόψω το χρώμα? Τι να τονίσω?
και άλλες πολλές τέτοιες σκέψεις που μας φοβίζουν να ξεκινήσουμε την ανακαίνιση και να κάνουμε μια αλλαγή.

Σημειώστε ποια δωμάτια είναι ορατά μεταξύ τους. Περπατήστε μέσα στο σπίτι σας και σημειώστε ποιους χώρους μπορείτε να δείτε από κάθε δωμάτιο. Χρησιμοποιήστε μια κάτοψη (ένα πρόχειρο σκίτσο είναι μια χαρά) για να βοηθηθείτε.
Ξεκινήστε επιλέγοντας ένα χρώμα για το μεγαλύτερο ή το πιο κεντρικό χώρο. Αυτό πιθανότατα είναι το σαλόνι σας ή η κουζίνα, και είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να βρούμε με ποια παλέτα χρωμάτων θα κινηθούμε.
Αν σας αγχώνει να επιλέξετε κάτι πιο έντονο ή ιδιαίτερο με τον φόβο μήπως κάνετε λάθος επιλέξτε μια απαλή ουδέτερη απόχρωση για το κύριο δωμάτιο και έτσι θα είναι πιο εύκολες οι μετέπειτα επιλογές για τους άλλους χώρους. Μην ξεχνάτε το λευκό που εκτός από μια safe επιλογή είναι πλέον και πολύ στιλάτο.

1-homie-aeeoo-o%cc%82%c2%b7o%e2%80%a0%c2%b6-sa%cc%82%e2%80%a0
Πηγή : https://gr.pinterest.com/pin/AcU-3yRee_AZCsG8zFLbpXsJE4CTOvvzSGuJgR3bOFkNrR8FjUMX3srHClmbYWxLcNZ77G1XQBlgzoB8tNCJBlY/

Αν σας αρέσει κάποιο πολύ έντονο χρώμα και θέλετε να βάψετε ένα δωμάτιο με αυτό κάντε το και έξω από τον χώρο αυτό βάζετε κάτι πιο απαλό. Βέβαια μπορείτε να συνεχίσετε να βάλετε και πάλι ένα έντονο χρώμα αλλά αυτό κρύβει κινδύνους λάθους.
Μόλις επιλέξετε το χρώμα στην παλέτα, ένας ασφαλής τρόπος για τα υπόλοιπα είναι να διαλέξετε τα γειτονικά χρώματα, αυτά σίγουρα ταιριάζουν μεταξύ τους και ανάλογα αν θέλετε πιο σκούρα ή πιο ανοιχτά διαλέγετε τα αντίστοιχα με την ίδια βάση. Ακόμα μπορείτε να αναμίξετε κάποιο χρώμα με λευκό για να βγάλετε μια πιο απαλή απόχρωση του τόνου που σας αρέσει αλλά αυτό να το κάνετε μόνο στο χρωματοπωλείο για να έχετε γνωστή την συγκεκριμένη αναλογία.

2-homie-aeeoo-o%cc%82%c2%b7o%e2%80%a0%c2%b6-sa%cc%82%e2%80%a0
Πηγή : https://gr.pinterest.com/pin/325174035579486004/

Μια άλλη προσέγγιση είναι να ταιριάξετε με τα χρώματα της φύσης που περιβάλλουν τον χώρο. Αν για παράδειγμα είμαστε σε ένα νησί και βλέπουμε από το παράθυρο μας την θάλασσα και τον ουρανό θα ταίριαζαν ανοιχτοί τόνοι όπως λευκά ή πολύ ανοιχτό το χρώμα της άμμου ή αν έχουμε βράχια έναν πολύ ανοιχτό τόνο από το χρώμα αυτό. Αν είμαστε σε βουνό και βλέπουμε έντονη βλάστηση τόνοι του καφέ και άλλα παραπλήσια γήινα χρώματα είναι πάντα μια καλή επιλογή.
Αν έχετε δύο επίπεδα στο σπίτι σας και είναι ορατά και τα δύο παράλληλα, μπορείτε να κάνετε διχρωμία χωρίζοντας τα επίπεδα αυτά αλλά με χρώμα ίδιας βάσης και μικρής τονικής διαφοράς, προτείνουμε το πιο σκούρο να είναι κάτω και το πιο ανοιχτό πάνω έτσι ώστε να δίνει όγκο στον χώρο σας.
Όσον αφορά τους διαδρόμους του σπιτιού υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη είναι η κλασσική που ορίζει να τους κάνουμε με ανοιχτά απαλά χρώματα έτσι ώστε να μπορούμε να κερδίζουμε φωτισμό από τη αντανάκλαση των τοίχων και δεύτερη, όπου είναι και η τελευταία τάση είναι να τους κάνουμε με σκούρους τόνους από την ίδια χρωματική βάση. Οι διάδρομοι είναι ένα ωραίο σημείο να πειραματιστούμε.
Οι οροφές προτείνουμε να είναι ίδιας απόχρωσης με τους τοίχους σε δύο με τρείς τόνους πιο ανοιχτό ή απλά το ίδιο χρώμα με πρόσθεση 5 – 7% ποσοστό λευκό.

3-homie-aeeoo-o%cc%82%c2%b7o%e2%80%a0%c2%b6-sa%cc%82%e2%80%a0
Πηγή : https://gr.pinterest.com/pin/175499716701670827/

Τα σοβατεπί δείχνουν ωραία να είναι ίδιο χρώμα με το τον τοίχο γιατί μεγαλώνουν τον χώρο και ψηλώνουν το σπίτι αλλά θα λερώνονται και πιο εύκολα αν είναι σε έναν ανοιχτό τόνο.
Μόλις διαλέξετε τα χρώματα από την παλέτα, αγοράστε μικρές συσκευασίες και περάστε τα δείγματα στα σημεία που έχετε αποφασίσει για να πάρετε την τελική απόφαση. Προσπαθείστε να έχετε κατάλληλο φωτισμό στον χώρο, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τελικό φωτισμό που θα έχει το δωμάτιο για να είστε σίγουροι.

Πηγή : http://www.forbes.com/sites/houzz/2013/07/29/how-to-pick-a-color-palette-for-your-whole-house/#60ec72165e6a