Βιβλιοθήκες καφέ, λευκές, ξύλινες ή σιδερένιες. Στο σαλόνι, στο υπνοδωμάτιο, ακόμα και στο μπαλκόνι!
Τις αγαπάμε! Όχι απαραίτητα γιατί προσδίδουν μια γοητευτική αίγλη στο χώρο μας, αλλά γιατί το φορτίο τους είναι βαρύ και η αξία τους πολλές φορές ξεπερνάει τους θησαυρούς όλου του κόσμου!

Μαζεύουμε βιβλία που αγαπάμε στην βιβλιοθήκη , αυτά που μελετάμε στο πλαίσιο της εκπαίδευσής μας, αυτά που μας δωρίζουν και αυτά που συλλέγουμε κατά καιρούς σαν ένθετα από εφημερίδες και περιοδικά! Φυσικά να μην ξεχάσουμε και αυτά που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες γενιές.
Τα αγαπάμε όλα, ακόμα και αυτά που δεν θα διαβάσουμε ποτέ.
Υπάρχει όμως ένα βασικό πρόβλημα. Μαζί με εμάς μεγαλώνει πολύ και η συλλογή τους.
Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση?
Οργάνωση!

1. Αλφαβητική σειρά


Ταξινομήστε τα βιβλία σας με κριτήριο το αρχικό γράμμα του Τίτλου τους. Αυτός είναι ο πιο απλός και πιο γρήγορος τρόπος ταξινόμησης όχι όμως και ο πιο πρακτικός.

 2. Ταξινόμηση ανά Συγγραφέα


 
Οκ. Λίγο καλύτερος τρόπος και σίγουρα βοηθάει αρκετά στη αναζήτηση κάποιου βιβλίου με την προϋπόθεση πως γνωρίζουμε καλά τι υπάρχει στην βιβλιοθήκη μας.

 3. Ανά είδος

Επιστημονικά, business, δοκίμια, ψυχολογία, λογοτεχνία (εδώ οι πιο σκληροπυρηνικοί μπορούν να κάνουν έξτρα ταξινόμηση. Μυστηρίου, ρομαντικά, θρίλερ, ιστορικά, αστυνομικά κλπ).

 4. Αγαπημένα και μη

Μαντέψτε. Μπορούμε να κάνουμε και πιο απλή την ταξινόμηση, βάζοντας τα αγαπημένα μας βιβλία σε προτεραιότητα και τα λιγότερο αγαπημένα να τα αφήσουμε για το τέλος. Αυτό στην περίπτωση που δεν θέλουμε την βιβλιοθήκη μας να την επιδεικνύουμε, στους καλεσμένους μας και που εμείς γνωρίζουμε απ’εξω όλα μας τα βιβλία!

5. Όλα τα παραπάνω

Και η στιγμή της πικρής αλήθειας έφτασε. Κανένας από τους παραπάνω τρόπους δεν είναι αρκετός για να μας βοηθήσει να βρίσκουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή το βιβλίο που αναζητούμε. Εκτός αν η συλλογή μας είναι μικρή. Δεδομένου όμως το ό,τι διαβάζετε αυτό το άρθρο μάλλον υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με τον όγκο των εκτυπωμένων σελίδων που βρίσκονται στο χώρο σας.
Ο συνδυασμός των παραπάνω, είναι η μόνη αποτελεσματική λύση.
Με την εξής σειρά:

  1. Ανά είδος
  2. Ταξινόμηση ανά Συγγραφέα
  3. Αλφαβητική σειρά

Tips:

1. Κρατήστε ένα μικρό ραφάκι με το τοπ 10 των αγαπημένων σας βιβλίων.

2. Αν υπάρχει χώρος μελέτης η γραφείο μέσα στο σπίτι καλό είναι τα επιστημονικά συγγράμματα να βρίσκονται εκεί.

3. Πιο ανάλαφρα βιβλία μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε ραφάκια στην βεράντα ή τον κήπο σας ώστε να ελαφρύνετε λίγο την βιβλιοθήκη σας.
4. Πολύ σημαντικό πολύ βαριά βιβλία όπως είναι οι εγκυκλοπαίδειες καλό είναι να τοποθετούνται στα χαμηλότερα ράφια για ευνόητους λόγους!

* Υπάρχουν άνθρωποι που διψούν για γνώση και δυστυχώς δεν έχουν την δυνατότητα να αγοράσουν βιβλία. Γι αυτό το λόγο αν κάτι πιστεύετε πως σας πιάνει απλά χώρο, χαρίστε το ή αφήστε το σε κάποιο παγκάκι. Κάποιος θα βρεθεί να το “αγοράσει”.

source pinterest

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στο instagram για καθημερινές ιδέες εσωτερικής διακόσμησης πατήστε στην εικόνα

μην ξεχάσετε να μπείτε στην οικογένεια μας στο facebook

homie.gr