Οι ανακαινίσεις πάντα είναι ένα επίκαιρο θέμα. Πολλές ερωτήσεις γυρνούν στο μυαλό κάποιου που θέλει να κάνει αλλαγές στο σπίτι του. Μερικές βασικές ερωτήσεις αφορούν την τοιχοποιία.
Μια από τις δύσκολες εργασίες είναι η αφαίρεση τοιχοποιίας στο εσωτερικό ενός σπιτιού. Ίσως φαντάζει κάτι απλό αφού με ένα κομπρεσέρ ή με μια βαριοπούλα μπορεί μέσα σε λίγες ώρες να έχουμε “κατεβάσει” ένα ολόκληρο χώρισμα.

Τι εκπλήξεις μας κρύβει το γκρέμισμα ενός τοίχου?

1. Σοβαρό ερώτημα είναι αν επηρεάζεται η στατικότητα του κτιρίου (με το γκρέμισμα ενός δρομικού τοίχου).
Αν το κτίριο αποτελείται από οπλισμένο σκυρόδεμα με δοκάρια και κολώνες τότε συνήθως δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Όπως και να έχει όμως πρέπει να το εκτιμήσει ένας πολιτικός μηχανικός καθώς σε παλαιά κτήρια, λειτουργούν ως πλαισιωτοί φορείς παραλαμβάνοντας σεισμική ενέργεια βοηθώντας στη απόσβεση. Σε περίπτωση καθαίρεσης τους, η απόσβεση γίνεται αποκλειστικά από το φέροντα οργανισμό, προσθέτοντας σ’ αυτόν τις βλάβες που θα εμφάνιζαν οι τοιχοποιίες. Επίσης στα παλαιά κτίρια ένας απλός τοίχος πλήρωσης μετατρέπεται σε φέρουσα τοιχοποιία από την συνεχή επιβολή φορτίων με την πάροδο των ετών.

Παλαιά κουζίνα; Πως μπορεί να γίνει καινούργια με χαμηλό κόστος

2. Αν γκρεμίσουμε έναν τοίχο το πιο πιθανό είναι αποκαλύψουμε περάσματα καλωδίων. Αφού λοιπόν τον ρίξουμε προσθέστε στο ολικό κόστος ένα δοκάρι γυψοσανίδας που θα χρειαστεί να κατασκευαστεί για να κρύψουμε τα καλώδια που ήταν “κρυμμένα” στον τοίχο. Επίσης όταν γκρεμίζετε πρέπει να έχετε τις ασφάλειες του ηλεκτρολογικού πίνακα κατεβασμένες ώστε μην υπάρχει ρεύμα στο σημείο που δουλεύετε. Τα νερά όμως πρέπει να είναι ανοιχτά γιατί στην περίπτωση που τραυματίσουμε μια σωλήνα ύδρευσης να δούμε την διαρροή άμεσα.

3. Βγάζοντας έναν τοίχο διαχωρισμού δωματίων θα δημιουργήσουμε στο δάπεδο ένα κενό που θα πρέπει να κλείσουμε ώστε να ενοποιηθούν οι δύο προηγούμενοι χώροι. Πριν γκρεμίσετε λοιπόν οργανωθείτε για το κλείσιμο της διαμήκους τρύπας βρίσκοντας πλακάκια ή παρκέτα ή ότι άλλο υλικό αποτελείται το δάπεδο. Είναι κρίμα να έχετε ένα μπάλωμα στο πάτωμα σας. Επίσης σκεφτείτε πως μπορεί να υπάρχει μικρή υψομετρική διαφορά μεταξύ των δύο χώρων (δεν συμβαίνει πολύ συχνά) οπότε μπορεί να ξεφύγει το κόστος αυτής της επιδιόρθωσης.

4. Αν είστε έτοιμοι να γκρεμίσετε τοίχους σε σπίτι πριν του 1960 να είστε προφυλαγμένοι με μάσκες στο πρόσωπο και γάντια στα χέρια οπωσδήποτε. Ο αμίαντος και ο ψευδάργυρος είναι υλικά που τα συναντάμε στις τότε κατασκευές και είναι επικίνδυνα υλικά για τον άνθρωπο.

5. Τέλος η μεγαλύτερη έκπληξη στο γκρέμισμα ενός τοίχου είναι η αστυνομία. Πολλές φορές έχουμε ακούσει την φράση “δεν χρειάζεται να βγάλουμε άδεια, σιγά το πράγμα, ένας τοίχος είναι.” Αν κάνετε τέτοιες αλλαγές πρέπει να βγάλετε άδεια μικρής κλίμακας ή 24ωρη ενημέρωση (περίπου κόστος 500€) για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Οι γείτονες όταν ακούν γκρέμισμα ενοχλούνται καταρχήν από τους δυνατούς χτύπους που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί και κάνουν δεύτερες σκέψεις όπως για την στατικότητα του κτιρίου φοβούμενοι αν επηρεάζεται. Όλα τα παραπάνω θα σας φέρουν την αστυνομία έξω από την πόρτα σας και στην περίπτωση που δεν έχετε τα απαραίτητα έγγραφα για τις αλλαγές αυτές το αποτέλεσμα είναι… αυτόφωρο.

Με λίγα λόγια κάντε την ανακαίνιση σας… δεν υπάρχουν όρια στις κατασκευές και πραγματοποιούνται όλα, αν γίνουν σωστά και μεθοδικά από έμπειρους ανθρώπους.

Μην ξεχάσετε να μας ακολουθήσετε στο instagram για καθημερινές ιδέες εσωτερικής διακόσμησης πατήστε στην εικόνα

μην ξεχάσετε να μπείτε στην οικογένεια μας στο facebook

homie.gr

homie.gr